lördag 15 februari 2014

Ekoxarnas värld II (andra delen)

I detta inlägg vill jag bland annat visa bilder från kampen och ge lite biologisk fakta om ekoxarna.


Det finns inte några exakta uppgifter på hur lång tid det tar för en ekoxe att bli en helt fullt utvecklad ekoxe. Det finns ungefärliga uppgifter på hur länge den lever som fullt utvecklad ekoxe men tiden från ägg till ekoxe är fortfarande fylld med frågetecken vilket ökar mitt intresse och gör det härligt mystiskt.

Lukas som alltid finns vid min sida är lika fascinerad av ekoxarna som jag. Han letar själv upp dem och kan ligga och titta på dem länge.

Efter 4-7 år vaknar hanen efter att ha legat under jord och då har han tyvärr bara några veckor på sig att leva. Under denna tid dricker han sav från ekar och lite annat sött  som ex juicen från frukt och även honung. Han ska även under denna tid kampa med andra hanar och hitta en hona att para sig med.

På kanten av en gren där målet är att få ner sin motståndare.

Med ett nytt stadigare grepp..

.. lyfter han motståndaren..

..och kastar ner den andra.

Denna gång besegrad men inte död. Han kryper vidare och tar upp en kamp med ny ekoxe som han vinner.

Honan väljer omtänksamt ut bästa stället för sina ägg. Jorden ska vara lätt och  det ska finnas gamla döda ekstammar i omgivningen. Ibland gräver hon så långt som 50 cm ner. Honan lägger inte alla sina ägg på samma ställe utan väljer lite olika platser. Troligtvis för att säkra ifall något händer äggen eller stället hon valt.
När hon lagt sina ägg, dör hon. Honan lever några veckor längre än hanen som dör kort efter parningen.

Det tar ca 3 veckor för äggen att kläckas och då kryper små vita larver ut och börjar äta av sin omgivning som honan noggrant valt ut.
Man antar att när ca 1 år gått har den hunnit ömsa skinn 2 gånger. Larven äter under ca 2 – 3 år så att den kan växa till sig. Den behöver ett stort fettlager för att sedan sluta äta och krypa ut ur trämiljön den varit i i flera år för att gräva ner sig i jorden.
När larven gör detta är den beigeaktig till färgen av allt fett och ca 10 cm lång.

När den grävt ner sig i jorden bygger den en rund kammare ca 10 cm i diameter.
Det tar larven ca. 3-6 veckor att förvandlas från larv till puppa. Efter det sker den stora förvandlingen som man kallar metamorfos, vilket betyder att kroppsformen förändras helt.
När ekoxen är helt utvecklad lämnar den inte sin kammare förrän efter ytterligare ett år.
Ekoxen äter och dricker inget under denna tid och när sommaren kommer med den första riktiga värmen kryper den upp och möter världen för första gången och med några veckor kvar att leva.



Hoten mot ekoxen är många. Habitaten dess ägg, larver och puppor behöver för att överleva och utvecklas i alla dessa år försvinner allt eftersom det städas upp för mycket eller ändras i miljön. De behöver döda murkna ekstammar för att klara sig. Väl utvecklad ekoxe lurar faror överallt, fåglar, trafik, människor, miljöförstöring osv.

Det är alltså inte bara en stor skalbagge vi möter. Det är ett mirakel med tanke på hur vi hanterar och beter oss i naturen. Med så många års utveckling…. är det med kärlek, beundran och lycka vi möter dem. Jag är otroligt tacksam att till slut få se och uppleva dessa vackra insekter.
Låt oss alla hjälpas åt för att bevara dem och andra djur. De behöver vår förståelse och hjälp med att bevara känsliga habitat. Vi kan inte bara konsumera om de ska få fortsätta finnas till.

Med respekt tittar Lukas på dem. När de kommer för nära flyttar han på sig. Så mycket större han är men ändå är det ekoxens mark.
 

tisdag 4 februari 2014

Ekoxarnas värld I (första delen)

Det tog oss tre säsonger innan vi äntligen hittade dem. Det var nästan så vi gav upp i sökandet. Vi var till och med i Blekinge och på Hasslö och letade efter de stora underverken till insekter.

En varm dag efter jobbet ringer jag Tammy och frågar om vi inte ska ta en tur och göra ett nytt försök.
När vi kom till skogen den här dagen gick vi på en stig och vi hade inte kommit långt förrän Tammy upptäcker något på stigen. Vi kommer närmare och visst är det en ekoxe som går där. Äntligen, vi trodde knappt det var sant!!!



När vi hade fotograferat den en bra stund gick jag en runda i skogen med min hund Lukas. Längre in i skogen hittade jag en fantastisk magisk ek. Ja det låter konstigt men det är något speciellt med den eken och på den var det fullt med bålgetingar och Ekoxar.
Här både fotograferade och filmade vi ekoxens kamp inför parningen. Kampen går ut på att den som får bäst grep lyfter den andra och slänger ner den från stället de är på. Kvar står vinnaren.
Jag vill bara tillägga att även om kampen ser våldsam ut så är ekoxen en väldigt fredlig insekt.







 

Efter att Tammy och jag hittat ekoxarna besökte vi dem nästa varje dag. Vi har även hittat dem i andra skogar.
Vi har suttit i skogen varma sommardagar och kvällar, vi har sett dem flyga och när de kampar, vi har sett hur honorna gräver ner sig för att lägga sina ägg och vi har fått se nykläckta ekoxar krypa fram ur gamla stammar. Varje gång vi ska lämna skogen känns det vemodigt för man kan inte låta bli att tänka: kommer vi att få se dem igen?

Jag fylls av värme att få skriva och berätta om dessa varma sommardagar och visa de första bilderna på mina ekoxar. Jag hoppas jag kan sprida lite värme till er denna kalla tid.